Skulpturer

Afspænding

Skulptur opført ved Ringe Elværk

Østre Ringvej . 5750 Ringe

1. november 1991 blev de nye bygninger på

Østre Ringvej indviet og skulpturen navngivet.

Historien bag følger her:

Ringe Elværk skulle flytte fra Tværgade til nybyggede  lokaliteter på Østre Ringvej og materialepladsen skulle naturligvis også rømmes. Der henlå en del materiale,

som man ikke regnede med at skulle bruge i fremtiden.

Jeg blev så spurgt, af den daværende driftleder, Ib Jørgensen,

om jeg ikke kunne komme med en ide til et kunstværk af en vis størrelse og med den klausul, at materialet skulle være fra materialepladsen.

Hen over sommeren 1991 arbejdede jeg så med det.

Den ide måtte simpelthen opgives - relieffet ville komme til at veje så meget, at der nærmest skulle bygges en ekstra mur for at bære den.

Den første ide var, at lave et stort relief, som skulle fylde den ene side af hallen, og laves af kabler, wirer, jern og hvad der ellers forefandtes. Blandt andet porcelænsklokker og elmaster.

Derfor måtte det blive en skulptur.

Det grublede jeg meget over, men så kom den endelig, ideen.

Så var øvelsen at få andre til at købe den, så at sige.

Den første model var blot nogle blomsterpinde stukket i jorden, med noget rusten hegnstråd, grøn plasticsnor, for at illustrere irret kobber, og noget ral. Det illustrede meget godt, hvordan den senere kom til at se ud.

Ib Jørgensen var med på ideen. Vi blev så enige om, at jeg skulle lave en større model, som kunne transporteres, så folkene, som jo skulle være med til at lave den, kunne præsenteres for den.

Modellen blev slæbt ud af bilen og præsenteret. Ib Jørgensen og jeg gik lidt bort, så dommerne kunne votere. Der blev diskuteret, kunne vi se, men efter et stykke tid kom tommestokken frem, og der blev målt vinkler og længder.

Jeg lavede så en model i en balje med jord, som jeg kørte op på elværket til den endelige dom.

"Nu købte de den" sagde Ib Jørgensen og det gjorde de.

Resten var blot arbejde, og tak for det.

1. november 1991 blev "Afspænding" indviet, og står der stadig, snart 24 år efter, måske sunket lidt på grund af alder, og med lys på om aftenen...

Navnet på skulpturen,"Afspænding", ligger ligefor, skulle man mene, den står jo foran elforsyningen, men sådan er det bare ikke...

I 1989 faldt Muren i Berlin. Derefter blev Sovjetunionen og Jugoslavien opløst.

Nu blev områder, som før havde været holdt sammen - og måske tilbage - sat fri. Båndene blev kappet, så at sige. Og hvad ville der så ske - jeg var da bekymret og, skulle det senere vise sig, med rette.

"Afspænding" holder endnu...